Fotó galéria Letölthető dokumentumok Kérdések válaszok Tagok, szervezetek Rendezvénynaptár Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drog enciklopédia HERO-in lézer show HERO-in lézer show Drog enciklopédia HERO-in lézer show Drog enciklopédia főoldal Index Zuglói KEF a ZUGRádióban! Hallgassa Online! HERO-in lézer show Drog enciklopédia

Az illegális drogok

Demetrovics Zsolt: "Az illegális drogok"


OPIÁTOK

Mely drogok tartoznak ide? Ópium, heroin, kodein-származékok (Codein, Coderit, Coderetta, Hydrocodin, stb.), morfium, methadon, palfium, diconal, pethidin, máktea.

Szleng - Milyen néven hívják még ezeket a drogokat? Heroin = hercsi, H, herkó, hernyó, nyalcsiCodein = cod (e: kod), Codein és Noxiron keveréke = Kod-Nox) morfium = M, morfó, molyó, morfkó máktea = tea.

Miből készül? Az opiátszármazékok, mint azt a nevük is mutatja, a mák gubójából és a növény szárából nyert ópiumból készülnek. A nyers ópium számtalan összetevőből áll, ezek közül a morfin és a kodein használatos drogként. Néhány ide tartozó szert, mint pl. a methadont, szintetikus úton állítanak elő.

Hogyan néznek ki? A heroin porként kerül forgalomba, míg a gyógyászatban is használatos morfium elsősorban folyadékként, a kodein, vagy a methadon tabletta formájában fordul elő.

Hogyan használják? A heroint többnyire orrba szippantva, vagy vízben oldva intravénásan (injekciós tűvel befecskendezve) használják, vagy ritkábban cigarettában, pipában elszíva fogyasztják. A tabletta formában előforduló opiátokat szájon át használják.

Hozzászokás: Folyamatos használat mellett ugyanannak a hatásnak az eléréséhez egyre növekvő mennyiségű opiátot kell használni, így ezek a szerek gyors hozzászokást alakítanak ki.

Okoz-e függőséget? Az opiátszármazékok erős fizikai és lelki függőséget okoznak. Használatuk elhagyása komoly testi és lelki elvonási tünetek megjelenését eredményezi. Folyamatos használat mellett a kellemes hatások gyorsan csökkenek, vagy csak a használt dózis folyamatos emelésével érhetők el. Hosszabb használatot követően azonban a hatás intenzitása mindenképp csökken, s a szerhasználat fennmaradásában egyre inkább a megvonási tünetek elkerülése játssza a fő szerepet. A függőség kialakulásának ebben a fázisában már a normál működéshez válik szükségessé az opiát mindennapos használata, s a leszokás, a drog elvonása egyre nehezebbé válik. A függőség testi tünetei ugyan viszonylag rövid idő (egy-két hét) alatt megszüntethetők, a lelki tünetek (a szer utáni sóvárgás, depresszió, stb.) kezelése azonban sokszor éveket igénybe vevő feladat.

Elvonási tünetek: Általános megfázáshoz hasonló tünetek, erős csont- és izületi fájdalom, hasmenés, hőháztartás felborulása, hidegrázás, izzadás váltakozása, súlyos szorongás, depresszió.

Miért használják ezeket a szereket? Az opiátok legfőbb hatása az erős eufória, kellemes, kábult-bódult állapot kialakítása. A használó számára eltűnnek a problémák, megszabadul konfliktusos. érzéseitől, testi és lelki fájdalmától, szorongásától, önértékelése növekszik. Az opiáthasználó közömbössé válhat a külvilág ingereire, védettséget, sérthetetlenséget, melegséget, az önmagával való egység érzését élheti meg. Az erős eufória folyamatos megtapasztalása ugyanakkor az egyéb örömforrások kiszorításához vezet, a használó számára minden más cél, minden más korábban fontos dolog érdektelenné, sivárrá válik.

Veszélyek

- túladagolás veszélyei halál, a túladagolás veszélye különösen intravénás használat esetében nagy

- viszonylag rövid használatot követően alakul ki erős függőség

- intravénás használat (injekció) az esetleges szennyezőanyagok közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek

- másokkal közös intravénás használat (injekció) AIDS, hepatitis és egyéb fertőző betegségek (pl. TBC)

- súlyos testi- és lelki függőség, mely minden más (iskola, munka, család, barátok, sport, hobby) iránti érdeklődést képes kiszorítani

- a baráti-, családi- és munka-kapcsolatok megromlása, elvesztése

- a terhesség alatti opiáthasználat növeli a problémák megjelenésének valószínűségét a terhesség és a szülés alatt, valamint az újszülött szellemi és testi károsodásához vezethet

- a terhesség alatti opiáthasználat következményeként az újszülött opiátfüggőként születik a világra

- Az opiátok használata rendkívül sok pénzbe kerül, ezért nagyon gyakran illegális cselekedetekhez, prostitúcióhoz vezet.

Az opiátok hatásai

Testi tünetek

- szájszárasság- éhségérzet növekedése- jelentősen csökkent reflexek

- hányinger

- hányás

Pszichés tünetek

- feldobottság- jókedv, nevetés- az érzékek felfokozottsága- a vizuális, hallási, látási érzékek élénkülése, megváltozása- a gondolkodás, logikai funkciók sérülése, megváltozása

- az érzékek megváltozása- hallucinációk- pánik-roham alakulhat ki- kellemetlen közérzet

- szorongás- zavartság, pánik- hallucinációk


CANNABIS

Mely drogok tartoznak ide? Marihuána, hasis, hasis-olaj, (ezek hatóanyaga a THC, tetrahidro-cannabinol).

Szleng - Milyen néven hívják még ezeket a drogokat? Marihuána = fű, marcsi, spagó, spagesz, spangli, zöldség, gandzsa, pipahasis = haska, csoki, csarasz.

Miből készül? Hogyan néznek ki? Marihuána az indiai kender nőivarú növényeinek csúcshajtása. A hasis a növény gyantájából készült, barnás színű,

gyurmaszerű, vagy keményebb, csokoládéra emlékeztető anyag.

Hogyan használják? A marihuánát és a hasist cigarettában, pipában elszíva használják. A hasis-olajat hasonlóképp a dohányra, cigarettára csepegtetve szívják el. Ritkábban süteménybe, vagy egyéb ételbe sütve megeszik.

Hozzászokás: Folyamatos, hosszantartó használat mellett a használt dózis fokozatos emelése szükséges ugyanannak a hatásnak az eléréséhez. Ugyanakkor ennek az ellenkezője is előfordulhat, azaz folyamatos használat mellett már kisebb mennyiség is kiválthatja a hatást.

Okoz-e függőséget? A THC testi függőséget nem alakít ki, de folyamatos, rendszeres használata lelki függőséget eredményez. Elvonási tünetek rossz hangulat, kedvetlenség, depresszió, a motiváció hiánya, a mindennapos dolgok üresnek, szürkének, unalmasnak tűnnek.

Miért használják ezeket a szereket? A marihuána és a hasis fő hatása a tudatállapot módosítása. A drog hatása alatt a használó a normálistól eltérően éli meg a világot: a színek, a hangok, a zene tisztábbnak, élvezetesebbnek, teltebbnek tűnhet. Szintén megváltozik a gondolkodás, s a használó sokszor kreatívabbnak, okosabbnak éli meg magát. Ez az érzés ugyanakkor csalóka, s elsősorban abból adódik, hogy a valóság pontos érzékelése a marihuána hatása alatt sérül. Ezeknek a szereknek a veszélye abban rejlik, hogy a használó újra és újra vissza akar térni ezekhez az élményekhez, s eközben a droghasználat nélküli mindennapok szürkévé, élménytelenné válnak. A korábbi mindennapos tevékenységekben így már nem leli örömét a használó, korábbi tevékenységeit (munkáját, a tanulást) könnyen feladja. Azok a társai, barátai, akik nem használnak drogot, nem tudnak részt venni az ő élményében, s így gyakran elmaradnak. Ez sokszor a baráti kör leszűküléséhez, a barátok elvesztéséhez vezet.

Veszélyek

- a megváltozott érzékletek és csökkent reflexek melletti közlekedésben való részvétel baleset

- gyakori, vagy rendszeres használat esetén függőség kialakulása a baráti-, családi- és munka-kapcsolatok kiüresedése, megromlása, elvesztése

- a drog-használat nélküli élet sivárnak, unalmasnak tűnik

- motivációk, érdeklődés elvesztése

- tüdőrák fokozott veszélye

A cannabis hatásai

Testi tünetek

- szájszárasság- éhségérzet növekedése- jelentősen csökkent reflexek

- hányinger

- hányás

Pszichés tünetek

- feldobottság - jókedv, nevetés 

- az érzékek felfokozottsága 

- a vizuális, hallási, látási érzékek élénkülése, megváltozása

- a gondolkodás, logikai funkciók sérülése, megváltozása

- az érzékek megváltozása, hallucinációk

- szorongás - zavartság

HALLUCINOGÉNEK (pszichedelikus szerek)

Mely drogok tartoznak ide? LSD (lizergsav-dietil-amid), peyotl kaktusz (Lophophora williamisii, hatóanyaga a meszkalin), mágikus (vagy pszichedelikus) gombák (psilocybin), PCP (phencyclidine), DOM (STP, 2,5-dimethoxy-4-methylamfetamin), DMT (dimethyl-tryptamin). Az egyes drogok jelentős különbségeket mutatnak, így az alábbiakban - ha azt másképp nem jelezzük - elsősorban a leginkább elterjedt LSD-vel foglalkozunk.

Szleng - Milyen néven hívják még ezeket a drogokat? LSD = trip, utazás, lecsó, trinyó, papír, bélyeg, posta PCP = angyalpor.

Miből készül? Az illegális forgalomba kerülő LSD szintetikusan előállított szer (bár megtalálható a természetben is, az anyarozsban). A DOM, a DMT és a PCP szintén szintetikus anyagok.

Hogyan néznek ki? Az LSD-t többnyire apró, bélyegszerű lapocskák formájában árusítják, melyeket többnyire valamilyen ábra díszít. Ritkán tabletta, vagy kapszula formájában is előfordul. A DOM, a DMT és a PCP por formájában fordul elő.

Hogyan használják? A hallucinogén szereket többnyire szájon át használják, így a gyomorban szívódnak fel.

Hozzászokás: Ismételt használat esetén a használatos mennyiség nagymértékű emelésére van szükség.

Okoz-e függőséget? Az LSD fizikai függőséget nem alakít ki, de rendszeres használata lelki függőséget eredményez.

Elvonási tünetek: a motiváció hiánya, a mindennapos dolgok üresnek, szürkének, unalmasnak tűnnek.

Miért használják ezeket a szereket? Az LSD és az egyéb hallucinogén szerek nagyon erős tudatállapot módosító hatást fejtenek ki. Hatásuk alatt a használó hallucinációkat él meg, a világot és benne saját magát egészen másmilyennek éli meg, mint korábban. Elsősorban ezek az élmények vezetnek az LSD használatához, s ezekben rejlik az LSD veszélye is. A hatás alatt izgalmas, fantasztikus élmények is megjelenhetnek, de gyakran előfordul, hogy szorongásteli, félelmetes érzéseket él meg a használó. Előfordul, hogy nem érzi magát azonosnak önmagával, s ez komoly félelmekhez, pánikhoz, kétségbeeséshez vezet. Az LSD hatása alatt olyan élmények kerülhetnek elő a tudatból, amelyek korábban nem voltak tudatosak a személy számára, s ezeknek a megértése, feldolgozása sokszor meghaladja a használó erejét. Pontosan emiatt a tudattalan tartalmakat felszabadító hatása miatt használta néhány terapeuta az LSD-t a század közepén pszichoterápiás segédeszközként is. Ezekben az esetekben azonban az LSD használat mindig folyamatos kontroll mellett történt, a használó mindig kapott pszichológiai segítséget ahhoz, hogy a kellemetlen, félelmetes élményekkel meg tudjon küzdeni. Az LSD hatása nagyon nagymértékben függ a használó pillanatnyi lelki állapotától. Gyakori megfigyelés, hogy az LSD felerősíti a használó pillanatnyi hangulatát, így rosszkedv esetén, depressziót, pánikot, nagyon erős szorongást és félelmeket idézhet elő. Az LSD hatása szintén nagyon nagymértékben függ a környezettől (kikkel, milyen helyen történik a használat). Mindezek miatt az LSD az egyik legkiszámíthatatlanabb drog, a szer bevételekor nem lehet tudni, hogy milyen hatást fog tapasztalni a használó. Ez fokozott lelki és testi veszélyt jelent.

Veszélyek

- a megváltozott érzékletek, hallucinációk melletti közlekedésben való részvétel baleset

- a drog-használat nélküli élet sivárnak, unalmasnak tűnik

- motivációk, érdeklődés elvesztése

- az LSD használat a használó személyiségének tartós megváltozásához vezethet

- ‘bad trip', vagy ‘horror trip', azaz félelmetes hallucinációkkal, én-vesztéssel, a realitás-érzék elvesztésével járó állapot. Ez az élmény akár a drog használatát követően hónapokkal, évekkel később, droghasználat nélkül is visszatérhet (='flashback').

- az LSD használata szerepet játszhat elmebetegségek (paranoia, skizofrénia) kialakulásában, felszínre hozásában


Az LSD hatásai

Testi tünetek

- feszültség, pupillatágulás, vérnyomás-emelkedés, fokozott izgalmi szint

- hatás időtartamának jelentős megnövekedése- kellemetlen testi tünetek

- a hatás időtartamának jelentős megnövekedése

Pszichés tünetek

- látás, hallás, tapintás-érzékletek megváltozása, erős hallucinációk, kedélyállapot ingadozása, alvás-képtelenség, az én-érzés elveszítése, realitás-vesztés

- a negatív élmények, szorongás, pánik, kellemetlen hallucinációk, növekvő valószínűséggel történő előfordulása

- a negatív élmények, szorongás, pánik, kellemetlen hallucinációk valószínű megjelenése

AMFETAMIN

Szleng - Milyen néven hívják még az amfetamint? speed (e: spíd), gyors, amfi, amfet, spinyó, spuri, csík.

Miből készül? Az amfetamin szintetikus drog.

Hogyan néznek ki? Az amfetamin tiszta állapotban fehér színű por, de az illegális forgalomban, elsősorban a szennyezőanyagok miatt más színű is lehet. Ritkán kristályos formában, vagy tabletta formájában is előfordul.

Hogyan használják? Az amfetamint többnyire orrba szippantva, ritkábban intravénásan használják. Ritkán szájon át is fogyasztják.

Hozzászokás: Rendszeres használat mellett, ugyanazon hatás eléréséhez egyre nagyobb mennyiség használatára van szükség.

Okoz-e függőséget? Az amfetamin erős pszichés függőséget képes kialakítani.

Elvonási tünetek: Bár az amfetamin testi elvonási tüneteket csak kis mértékben alakít ki, ami leginkább enyhe opiát megvonáshoz hasonlít, azonban a pszichés függőség komoly mértéket ölthet. A szer használatával történő felhagyás után nagyon erős sóvárgás jelentkezik. Jellemző a rossz hangulat, szorongás, depresszió, krónikus fáradtságérzet, alvászavar, letörtség kialakulása. Gyakori, hogy a személy nem tudja lekötni magát, semmihez nincsen kedve, elveszti az érdeklődését a számára korábban fontos dolgok iránt.

Miért használják ezeket a szereket? Ezeket a szereket elsősorban a hangulatot javító, fáradtságot csökkentő hatásuk miatt használják. Az amfetamin hatása alatt a használó energiával telitettnek éli meg magát, nem érzi a fáradtságot, s úgy érzi, mindenre képes. Könnyebben kommunikál, könnyebben kezdeményez beszélgetést. Ennek a drognak a veszélye, hogy a használó hosszabban fent akarja tartani ezt az állapotot és ezért újra és újra használja az amfetamint, amikor a hatás csökkenését érzi. Ez a szervezet teljes kimerüléséhez vezethet. Másrészt a szervezet fokozott mesterséges felpörgetését követően, azaz a droghatás elmúltával, a hangulat és az aktiváltság a korábbi, normális szint alá csökken. Ez azt jelenti, hogy az amfetamin használatát követő napokban a személy a normálisnál sokkal fáradékonyabb, rossz hangulatú, kedvetlen, ingerlékeny, energia nélküli lesz.

Veszélyek

- túladagolás veszélyei halál, a túladagolás veszélye különösen intravénás használat esetében nagy

- intravénás használat (injekció) az esetleges szennyezőanyagok közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek

- másokkal közös intravénás használat (injekció) AIDS, hepatitis és egyéb fertőző betegségek

- a kialakuló függőség minden más (iskola, munka, család, barátok, sport, hobby) iránti érdeklődést képes kiszorítani

- a baráti-, családi- és munka-kapcsolatok megromlása, elvesztése

- a használatot követően idegesség, irritabilitás, ingerültség, álmatlanság, lehangoltság és depresszió jelentkezik

- a folyamatos használat, az étvágy csökkenése révén, súlyos fokú lesoványodáshoz vezethet

- az amfetamin folyamatos használata paranoiás, téveszmés tünetek kialakulásához vezethet

- a használat során az ember sok vizet veszít, amit, ha nem pótol, az kiszáradáshoz, akár halálhoz is vezethet, mivel felborulhat a szervezet só-víz háztartása

- a folyamatos tánc melletti, levegőtlen helyiségben történő amfetamin-használat a szervezet túlhevüléséhez, akár halálhoz is vezethet. Fontos a szervezetet időnként friss levegőn lehűteni.

Az anfetamin hatásai

Testi tünetek

- az idegrendszert izgató, stimuláló hatás, éberségi szint növekedése, vérnyomás-emelkedés, izzadás, fogcsikorgatás, vízveszteség, étvágytalanság

- az idegrendszer fokozott izgalma, fokozott vérnyomás-emelkedés, szívdobogás

- keringési zavarok, kezelhetetlenül magas vérnyomás, légzési nehézség, kóma, halál

Pszichés tünetek

- nyugtalanság érzet, beszédesség, álmatlanság, megnövekedett önbizalom, önértékelés

- fokozott nyugtalanság, pánik-roham, szorongás

ECSTASY (XTC, Extasy) és rokon vegyületek

Mely drogok tartoznak ide? Ecstasy (MDMA, azaz 3,4-methylendioxi-methamfetamin), MDA (3,4-methylendioxi-amfetamin), MDEA (3,4 methylendioxy-ethylamfetamin), MBDB (N-methyl-1-(1,3-benzodioxol-5-yl)-2-metanamine).

Szleng - Milyen néven hívják még az ecstasyt? X, XTC, bogyó, E, Ex, tabletta, tabi, exo

Miből készül? Az ecstasy és a többi említett vegyület mind szintetikus drogok, amfetamin-származékok. Hatásuk azonban különbözik az egyéb amfetamin-származékokétól, ezért külön tárgyaljuk őket.

Hogyan néznek ki? Az ecstasy többnyire tabletta formájában jelenik meg, ritkábban azonban kapszulaként, vagy por formájában árusítják.

Hogyan használják? Az ecstasy-t és rokon vegyületeit többnyire szájon át használják, az intravénás használat ritka.

Hozzászokás: Folyamatos használat mellett ugyanannak a hatásnak az eléréséhez egyre növekvő mennyiségű ecstasyt kell használni, így ezek a szerek hozzászokást alakítanak ki.

Okoz-e függőséget? Az ecstasy folyamatos használata jelentős lelki függőséget alakít ki.

Elvonási tünetek: Lényegében ugyanaz tapasztalható, mint az amfetamin esetében. Az ecstasy sem alakít ki testi elvonási tüneteket, de a pszichés függőség komoly problémát jelenthet. Az ecstasy használatával történő felhagyás után rossz hangulat, szorongás, depresszió, krónikus fáradtságérzet, alvászavar, letörtség lesz jellemző. Gyakori tünet, hogy a személy nem tudja lekötni magát, nincs kedve semmihez, elveszti az érdeklődését, fáradt, nyugtalan, kimerült.

Miért használják ezeket a szereket? Mivel az ecstasy hatásai nagyon hasonlóak az amfetaminéhoz, a használat oka is hasonló. Az ecstasyt elsősorban hangulatjavító, fáradtságot csökkentő, energizáló hatása miatt használják. Az ecstasy hatása alatt a személy könnyebben kommunikál, könnyebben kezdeményez beszélgetést, könnyebben nyílik meg mások iránt. A drog veszélye pontosan ebben rejlik. Ismételt használatot követően, könnyen kialakul egy olyan hozzászokás, hogy a személy már csak a drog hatása alatt tudja jól érezni magát, hozzászokik a felfokozott boldogságérzethez, s a mindennapos örömök elvesztik a jelentőségüket. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy a használatot követő napokban a hatás ellenkezőjébe csap át, s a személy a normálisnál sokkal fáradékonyabb, rossz a hangulata, kedvetlen, ingerlékeny, energia nélküli, depressziós. Az amfetaminhoz hasonlóan az ecstasy esetében is megvan az a veszély, hogy a használó hosszabban fent akarja tartani a drog okozta állapotot és ezért újra és újra használja a szert, ami teljes kimerüléshez vezet.

Veszélyek

- túladagolás veszélyei halál, a túladagolás veszélye különösen intravénás használat esetében nagy

- a használat során az ember sok vizet veszít, amit ha nem pótol, az kiszáradáshoz, akár halálhoz is vezethet (a túlzott folyadékfogyasztás szintén veszélyes lehet, vesekárosodást eredményezhet)

- a folyamatos tánc melletti, levegőtlen helyiségben történő ecstasy-használat a szervezet túlhevüléséhez, akár halálhoz is vezethet. Fontos a szervezetet időnként friss levegőn lehűteni.

- a használatot követően levertség, álmatlanság, idegesség, depresszió jelentkezhet

Az Ecstasy hatásai

Testi tünetek

- az idegrendszert izgató, stimuláló hatás, éberségi szint növekedése, vérnyomás-emelkedés, izzadás, fogcsikorgatás, álmatlanság, vízveszteség, étvágytalanság, rángások, nyugtalanság érzet

- az idegrendszer fokozott izgalma, fokozott vérnyomás-emelkedés, szívdobogás

- keringési zavarok, légzési nehézkesség, kóma, halál

Pszichés tünetek

- boldogságérzet, beszédesség, másokkal való közelség érzete, kiegyensúlyozottság érzete, megnövekedett egyetértés másokkal, fokozott empátia

- hallucinációk, fokozott nyugtalanság, pánikroham, szorongás

KOKAIN és CRACK

Mely drogok tartoznak ide? Kokain, crack (krek).

Szleng - Milyen néven hívják még a kokaint? Kokó, koksz, csík, fehér, fehér hó, kóla, üdítő.

Miből készül? A kokain a Koka cserje leveléből vonható ki. A crack a kokain szabad bázisa.

Hogyan néznek ki? A kokain tiszta állapotban fehér por, míg a crack fehéres, szürkés színű, kavicsokra emlékeztető anyag.

Hogyan használják? A kokaint egyaránt használják orrba szippantva vagy intravénásan. A cracket elsősorban elfüstölve inhalálják.

Hozzászokás: A kokain használatát követően nagyon erős vágy jelentkezik az ismételt használat iránt.
A crack esetében ez a hatás még jelentősebb. Ugyanahhoz a hatáshoz egyre nagyobb mennyiségű szer kell, a kokain hozzászokást okoz.

Okoz-e függőséget? A kokain igen gyorsan képes lelki függőség kialakítására, a heroin mellett a kokainnál alakul ki leghamarabb függőség. Folyamatos használatot követően depresszió, álmatlanság, rossz közérzet, ingerültség, irritabilitás lép föl. A crack jóval intenzívebb, ugyanakkor rövidebb hatással jellemezhető, a kokainnál is lényegesen gyorsabban alakít ki függőséget.

Elvonási tünetek: Fizikai függőség az amfetaminhoz és az ecstasyhoz hasonlóan a kokain esetében sem alakul ki, a lelki függőség rendkívül erős a kokain és különösen a crack esetében.

Miért használják ezeket a szereket? A használat okait és veszélyeit tekintve lényegében ugyanaz mondható el, mint az amfetamin és az ecstasy esetében.

Veszélyek

- túladagolás veszélyei halál, a túladagolás veszélye különösen intravénás használat esetében nagy

- intravénás használat (injekció) az esetleges szennyezőanyagok közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek

- másokkal közös intravénás használat (injekció) AIDS, hepatitis és egyéb fertőző betegségek

- súlyos testi- és lelki függőség, mely minden más (iskola, munka, család, barátok, sport, hobby) iránti érdeklődést képes kiszorítani a használó életéből

- a baráti-, családi- és munka-kapcsolatok megromlása, elvesztése

- a kokain folyamatos használata paranoiás tünetek, vagy egyéb pszichiátriai betegségek megjelenéséhez vezethet

- gyakran jelentkezik irritabilitás, agresszív cselekmények

- a használatot követően erős lehangoltság, kiürültség, kimerültség, depresszió jelentkezik

- a terhesség alatti kokain vagy crack fogyasztás növeli a problémák megjelenésének valószínűségét a terhesség és a szülés alatt, valamint az újszülött súlyos szellemi és testi károsodásához vezethet

- Az opiátok használata nagyon sok pénzbe kerül. Az opiátok használata ezért nagyon gyakran illegális cselekedetekhez vezet.

A kokain hatásai 

Testi tünetek

- az idegrendszert izgató, stimuláló hatás, hőmérséklet emelkedése, fokozott érzékenység a fényre, fokozott szexuális késztetés, étvágy csökkenése, álmatlanság

- fokozott izgalmi hatás, nagymértékű vérnyomás emelkedés, erős szívdobogás

- keringési zavarok, szívinfarktus, szívritmuszavar, légzési zavarok, kóma- halál

Pszichés tünetek

- flash érzet, kellemes közérzet, eufória, energiával-teltség érzete, túlzott önértékelés, pánik-roham, paranoiás tünetek

 

Demetrovics Zsolt
pszichológus ELTE-BTK, Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszék


Partnerünk a Zugrádió - Zugló hangja

ZUG Rádió - A civilek online rádiója

A DROG HÁLÓJÁBAN - a Zuglói KEF műsora

Minden hétfőn délelőtt 10:00 órától és
este 18:00 órától a ZugRádió műsorán!