Fotó galéria Letölthető dokumentumok Kérdések válaszok Tagok, szervezetek Rendezvénynaptár Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drog enciklopédia HERO-in lézer show HERO-in lézer show Drog enciklopédia HERO-in lézer show Drog enciklopédia főoldal Index Zuglói KEF a ZUGRádióban! Hallgassa Online! HERO-in lézer show
Felépülési térkép

Főpolgármester-helyettes: új fővárosi drogstratégia készül

Ehhez szükséges, hogy egy pontos és mindenre kiterjedő kutatás készüljön Budapest kábítószerügyi helyzetéről.

Új fővárosi drogstratégiát dolgoznak ki, és ennek első lépése, hogy kutatást készítenek Budapest kábítószerügyi helyzetéről - közölte Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta, pénteken tartotta első ülését a Fővárosi Közgyűlés szeptember elsejei határozatával újjászervezett Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (BKEF).

A testület rövidtávú céljai között szerepel, hogy egy új fővárosi drogstratégiát alkossanak meg - közölte. Hozzátette: ehhez szükséges, hogy egy pontos és mindenre kiterjedő kutatás készüljön Budapest kábítószerügyi helyzetéről. A "látlelet" alapján tudják majd meghatározni a legfontosabb intézkedéseket, a cselekvési tervet - mondta Kerpel-Fronius Gábor.

Közölte, pályázatot hirdetnek, hogy a Budapesten dolgozó, érdemi tapasztalattal rendelkező szakmai, civil és egyházi szervezetek jelentkezhessenek a BKEF munkacsoportjaiba.

A főváros vezetése "nem dugja a homokba a fejét", eltökélt abban, hogy megpróbálja pontosan felmérni a helyzetet, és a szakmai szervezetekkel, a kerületekkel, az egyházi szervezetekkel, a rendőrséggel együttműködve javítani kíván a budapesti kábítószerügyi helyzeten - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány, aki a BKEF társelnöke is, elmondta: dolguk és felelősségük a kábítószer bűnözés elleni küzdelemben az összes hatáskörükbe tartozó lehetőséget kiaknázni.

Kijelentette: a Budapesti Rendőr-főkapitányság erőforrásaival és tapasztalataival azon munkálkodik, hogy minél hatékonyabban tudja segíteni a BKEF munkáját. A BRFK a korábban elindított megelőzési programjait felfrissíti és tovább kívánja folytatni azokat, valamint továbbra is együttműködik a kerületekkel - mondta el Terdik Tamás.

A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a BKEF az elképzelések szerint egy javaslattevő és konzultatív jellegű szakmai testületként működik majd, amely összefogja a fővárosban kerületi szinten szerveződött kábítószerügyi egyeztető fórumok és a droghelyzet kezelésében szerepet vállaló állami, önkormányzati, civil és egyházi szervezetek, intézmények tevékenységét.

A cél az, hogy a fővárosi szintű fórum együttműködjön a kerületi kábítószerügyi egyeztető fórumokkal az általuk megvalósítani kívánt feladatok végrehajtásában, továbbá iránymutatást nyújtson mindazon problémák kezeléséhez, amelyek magasabb szintű összehangolást igényelnek.

A BKEF lehetőséget kíván teremteni a fővárosi droghelyzetet ismerő és azzal foglalkozó szervezet számára a kölcsönös tapasztalatcserére, a helyi szinten megvalósított programokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos problémák, nehézségek ismertetésére, valamint szeretne közreműködni az ezekkel kapcsolatos megoldási lehetőségek kidolgozásában is - olvasható.

Mint írták, ennek során teret biztosítanak a fővárosi droghelyzettel foglalkozó intézmények és szervezetek közötti információáramlásra, a közös gondolkodásra, az egymással való együttműködésre és a bevált jó gyakorlatok megismertetésére.

A közlemény szerint a BKEF első ülésén elfogadta ügyrendjét is. Felállítottak öt munkacsoport, ahol majd az érdemi szakmai munka folyik majd. Így létrejött az ártalomcsökkentő, az egészségfejlesztési és drogmegelőzési, a kezelési, ellátási és felépülési, a kínálatcsökkentési, valamint a kutatási munkacsoport.

Forrás: http://www.ma.hu/belfold/367691/Fopolgarmesterhelyettes_uj_fovarosi_drogstrategia_keszul

Vissza az általános hírekhez