Fotó galéria Letölthető dokumentumok Kérdések válaszok Tagok, szervezetek Rendezvénynaptár Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drog enciklopédia HERO-in lézer show HERO-in lézer show Drog enciklopédia HERO-in lézer show Drog enciklopédia főoldal Index Zuglói KEF a ZUGRádióban! Hallgassa Online! HERO-in lézer show
Felépülési térkép

Kiderült, miként befolyásolják a tudatot a pszichedelikus kábítószerek

Miközben több alkalommal is bebizonyították az LSD és a pszilocibin jótékony hatását, valójában olyan drogokról van szó, amelyek folyamatos szedésével visszafordíthatatlan károkat okozhatunk a pszichénknek.

Bázeli Egyetem kutatói 28 egészséges résztvevőn vizsgálták a két említett drog hatásait, akiknek nagyjából a fele életében egyszer sem fogyasztott pszichedelikumokat. Minden alany öt különböző tesztet teljesített: placebót, 100 és 200 mikrogramm LSD-t, illetve 15 és 30 milligramm pszilocibint kaptak.

Számos fiziológiai és szubjektív mérést alkalmaztak az egyes pszichedelikus élmények hatásának nyomon követésére. A vérnyomás, a pulzusszám és a testhőmérséklet mellett a kutatók rendszeres vérmintákat vettek, amelyekben olyan hormonokat követtek nyomon, mint például a kortizol és az oxitocin.

Ezenfelül az agyból származó neurotrofikus faktor (BDNF) nevű molekula szintjét is nyomon követték, mivel korábbi tanulmányok eredményei alapján megállapították, hogy ez a neurogenézis hasznos markere lehet.

A szubjektív megváltozott tudatállapotok mérésére használt számozott skálán a két pszichedelikum közötti különbségek többnyire dózisfüggőek voltak: a legmagasabb tesztelt pszilocibin dózis a legmagasabb LSD adaghoz képest kissé alacsonyabb szubjektív hatásokat eredményezett.

 

Fiziológiai szempontból a két drog hatása csak minimális különbséget mutatott. Úgy tűnt, hogy a pszilocibin az artériás vérnyomás nagyobb mértékű emelkedéséhez vezetett, míg az LSD emelkedett pulzusszámot eredményezett, összességében azonban a kutatók szerint ezek az eltérések elhanyagolhatóak voltak.

Talán az egyik legérdekesebb felfedezés, hogy a tanulmány rendkívül hatékony „vakításról” számolt be, ami azt jelenti, hogy nagyon kevés alany választotta ki helyesen, melyik gyógyszert és dózist kapta, kivéve, amikor placebóban részesültek.

Forrás: https://liner.hu/pszichedelikus-kabitoszer-tudat-modositas/

Vissza az általános hírekhez