Fotó galéria Letölthető dokumentumok Kérdések válaszok Tagok, szervezetek Rendezvénynaptár Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drog enciklopédia HERO-in lézer show HERO-in lézer show Drog enciklopédia HERO-in lézer show Drog enciklopédia főoldal Index Zuglói KEF a ZUGRádióban! Hallgassa Online! HERO-in lézer show
Felépülési térkép

Még nagyobb bajban vannak a drogosok

A koronavírus-járvány utolérte a szenvedélybetegeket is, nincs munka, nincs, pénz, nincs utazás, nincs anyag. A szerhasználók, függők kritikus fizikális és mentális állapotba kerülhetnek. Az elmaradó kezelések miatt a betegek állapota súlyosbodhat, a droghiány pedig előreláthatatlan bűnügyi problémákat okozhat. A szenvedélybetegeket gyógyító, Dr. Bajzáth Sándor, addiktológussal beszélgettünk.

Az addiktológus elmondta, hogy rengeteg függőség létezik, sokan sokféle függőségi problémával fordulnak hozzá, a vírushelyzet óta pedig egyre többen keresik meg őt. Szerinte segíteni csak azon lehet, aki beismeri a problémáját, partner ebben és maga is akarja a változást.

 

Arról is beszélt, hogy a szenvedélybetegek most még nagyobb bajban vannak, mint idáig bármikor. Mivel a függőség komoly betegség, ezért lenne nagyon fontos, hogy az érintettek segítséghez jussanak. Sokan vannak, akiknél már annyira előrehaladott állapotban van a szerhasználat, az alkohol- vagy drogfüggőség, hogy orvosi, vagy pszichiátriai kezelés, esetleg rehabilitáció is szükséges lenne számukra.

Sokkal extrémebb dolgok jöhetnek

A problémát nehezíti, hogy egy ilyen feszült helyzetben megnövekszik a használók száma, miközben egyre nehezebb az ezekhez a szerekhez való hozzájutás. A vírushelyzet miatt akadozik az import, megnövekedik az ár, és ezért a függőknek nyilvánvalóan egyre több pénzt kell előteremteni. Emiatt megeshet, hogy ezek az emberek sokkal extrémebb dolgokat fognak elkövetni, akár súlyos bűncselekményekhez is folyamodnak, csak, hogy meglegyen a napi adag. A betegek fejében ilyenkor nincs ok-okozati összefüggés, ha valaki anyaghoz akar jutni, abban a pillanatban kevésbé mérlegel, mindent megtesz annak megszerzéséért.

Ugyanakkor, ha valaki a függősége kacsán a hatóságok látóterébe kerül, és már foglalkoztatja a szertől való szabadulás gondolata, akkor ez is erősíteni fogja benne az érzést, hogy le kell állnia. Ezek az emberek nem mások könyörgése miatt változtatnak, hanem azért, mert a szerhasználat okozta nehézségek, a fizikai és mentális fájdalom egyre elviselhetetlenebbé válik számukra.

Elmondhatatlan

A leállás elmondhatatlanul nehéz, főként, ha a függő olyan családból vagy közegből jött, ahol a drogozás, ivás mindennapos, mégis megtörténhet az átfordulás, amikor tiszta pillanataiban mérlegel, pozitív gondolkodás irányba fordul, és tenni akar valamit a betegsége ellen. Szükséges a szemléletváltás, a rossz gondolkodási minták elhagyása, de elengedhetetlen a személyes konzultáció, a segítés, önsegítő közösségekbe járás is, ami a járvány miatt jelenleg akadályokba ütközik. Pedig a felépülés egyik legfontosabb alappillére, hogy a függő személy életében létrejöjjenek új, megerősítő emberi kapcsolatok, melyek által érzéseiket megfogalmazhatják egymás számára és segítséget kaphatnak.

Tisztában kell lenni azzal is, hogy a szer letételével egyidejűleg a szerfüggőségnek nincs vége. Ez komoly betegség, súlyos elvonási tünetekkel, akár életveszélyes állapottal is járhat. A leállás, hosszú heteket, hónapokat, éveket vesz igénybe. A hosszú évek függőségét szintén hosszú évek alatt lehet megszüntetni.

A beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!/Interjú Bajzáth Sándorral
2020.április 23. Csütörtök 20.00
Műsorvezető: Sugár Ágnes

Forrás: https://www.klubradio.hu/adasok/meg-nagyobb-bajban-vannak-a-drogosok-112346

Vissza az általános hírekhez