Fotó galéria Letölthető dokumentumok Kérdések válaszok Tagok, szervezetek Rendezvénynaptár Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drog enciklopédia HERO-in lézer show HERO-in lézer show Drog enciklopédia HERO-in lézer show Drog enciklopédia főoldal Index Zuglói KEF a ZUGRádióban! Hallgassa Online! HERO-in lézer show
Felépülési térkép

Megállíthatatlanul pusztít a heroinnál százszor halálosabb kábítószer

William Lisman, a pennsylvaniai Leuzerne megye halottkéme sokat látott hosszú pályafutása során. Bár orvosi végzettsége nincs, sok esetben már a boncolás előtt, ránézésre meg tudja állapítani a halál okát.

fotó!

Amikor 2015 novemberében egy 27 éves nő testét szállították be hozzá, Lisman biztos volt benne, hogy herointúladagolás áll a háttérben. Az áldozatot a családja házában találták meg egy Wilkes-Barre mellett fekvő, hegyi kisvárosban. Fiatal volt, egészséges, és semmi nyoma sem volt a testén külső traumának. Az utóbbi években pedig meredeken emelkedik a heroinhasználók száma az Egyesült Államokban, de a környéken különösen.

“Amikor valaki herointúladagolásban hal meg, a tüdeje megtelik folyadékkal. Az áldozat gyakorlatilag belefullad a saját testnedveibe” – mondja Lisman, aki hogy gyanúját igazolja, elküldte a fiatal nő testéből nyert mintákat a laborba, hogy teszteljék heroinra. Az eredmény azonban negatív lett. A halottkém kénytelen volt azt írni a jelentésébe, hogy a halál oka ismeretlen.

Néhány nappal később, egy másik közeli kisvárosban egy 34 éves nő testét találták meg egy hálózsákban. Az eset nagyon hasonlított a korábbihoz, Lisman ismét heroinra gyanakodott, de a drogteszt ezúttal is negatív eredményt hozott.

A tapasztalt halottkémet ez már nem hagyta nyugodni. Nagyobb városokban dolgozó kollégáihoz fordult, hátha nekik van válaszuk a kérdésére. Volt: a fentanyl.

Az újabban terjedő szintetikus ópiát, ami akár százszor is erősebb hatású lehet a morfiumnál, és ötvenszer a heroinnál. És ugyanannyiszor halálosabb is.

Halálos aranybánya

A drogbárók jelentős bevételektől estek el, amióta több amerikai államban is legalizálták a marihuánát, ezért új termékbe kellett fektetniük. A fentanylt választották, és erre minden okuk megvolt. Ahogy korábban írtuk, a fentanyl viszonylag könnyen előállítható egy zuglaborban, nem kellenek hozzá olyan kockázatos dolgok, mint a hatalmas mákültetvények. A szert a töménysége miatt nagyon könnyű mozgatni: egy cipősdobozba nagyjából egymillió adag fér el belőle.

A haszon, amivel kecsegtet pedig egyszerűen mesés: egy kiló fentanyl előállítása nagyjából négyezer dollárba (kb. 1,2 millió forintba) kerül, az utcán viszont 5-20 millió dollárt (1,5-6 milliárd forintot) lehet kaszálni vele. Összehasonlításképpen: egy kiló tiszta heroin előállítása nagyjából ugyanannyiból jön ki, de az utcai értéke csak 100-250 ezer dollár (29-73 millió forint) körül mozog.

Nem csoda, hogy 2013 és 2014 között az Egyesült Államokban több mint négyszeresére nőtt a rendőrség által lefoglalt fentanyl mennyisége, a droggal kapcsolatos halálesetek száma pedig nyolcvan százalékkal nőtt.

Függő nemzet

A fentanylt a hatvanas években fejlesztették ki végső stádiumban lévő rákbetegeknek, akik annyira hozzászoktak a fájdalomcsillapítókhoz, hogy egy normál gyógyszer hatását meg sem érzik. Bár már hetvenes években is történtek visszaélések a szerrel, a kilencvenes években kezdődött el az a folyamat, ami a mai helyzethez vezetett.

A nagy gyógyszercégek akkoriban kezdték el az ópiát alapú fájdalomcsillapítók agresszív terjesztését. Az orvosokkal elhitették, hogy ezek biztonságos szerek, nem okoznak függőséget, így ők elkezdték gondolkodás nélkül felírni a betegeiknek. Ez oda vezetett, hogy 2003-ra a húsz és huszonöt év közötti amerikai fiataloknak húsz százaléka élt vissza fájdalomcsillapítókkal, mert kisebb-nagyobb mértékben függőkké váltak. Egy évtizeddel korábban ez az arány még csak hét százalék volt.

A kormány közbeavatkozott, megszigorította a fájdalomcsillapítók felírásának szabályait. Azokról azonban elfeledkeztek, akik már rászoktak a gyógyszerekre. Ők receptek híján más megoldást kerestek, és az egyetlen alternatívaként a dílerek heroinját választották. A ma intravénás heroinhasználóinak negyven százaléka kezdte kábítószeres karrierjét receptre felírt fájdalomcsillapítókkal. A fentanyl csak a következő, de korántsem az utolsó lépés ezen az úton. A szernek léteznek még pusztítóbb mutációi, mint például a sufentanil, ami nyolcszor, vagy a carfentanil, ami százszor erősebb a fentanylnál. Utóbbi tízezerszer erősebb a morfiumnál.

„Rossz hír”

A kábítószerellenes szövetségi ügynökség (DEA) emberinek St. Louisban külön oktatást tartanak, hogy tudják, mit kell tenniük, ha a munkájuk során véletlenül túladagolnák magukat szintetikus ópiáttal. Az elővigyázatosság csöppet sem túlzó: a durva szerekből félcsipetnyi is képes megölni egy 110 kilós embert.

Akik fentanyllal adagolják túl magukat, ritkán ússzák meg élve. Az ópiátok túladagolásának kezelésére létezik egy gyógyszer, a Narcan. Egy fentanylos esetben legalább kétszer akkora mennyiség kell belőle, mint egy heroinosnál. Ha a mentők nem tudják, hogy melyik szer hatását próbálják ellensúlyozni, csak a szerencsén múlik, hogy megfelelő dózisú ellenszert használnak.

Csakhogy sokszor maguk a drogfüggők sem tudják, hogy milyen szert használnak.

Cathy Messina 2014-ben a fürdőszoba padlóján találta meg 21 éves fiát, Davidet. Tudta, hogy a fiú heroinfüggő, így biztos volt benne, hogy túladagolta magát. Amit nem tudott, hogy a „Rossz hír” feliratú pakkban, amit a srác a dílerétől vett, fentanyllel kevert heroin volt. Davidet nem sokkal később a kórházban halottá nyilvánították.

Cathy ma sem tudja, hogy a fia vajon szándékosan vett-e fentanyllel kevert drogot, vagy a díler döntött úgy aznap, hogy egy kis extraprofit reményében felhígítja a heroint, majd ad hozzá egy keveset az olcsó, de méregerős szerből.

“Régebben a dílerek vigyáztak rá, hogy ne öljék meg a vevőiket, mert azt akarták, hogy hosszú ideig vásároljanak tőlük. De ma már annyi a vevő, hogy nem kell foglalkozniuk ilyesmivel” – magyarázza Dr. Peter Friedmann, a Massachusettsi Egyetem orvosi karának dékán helyettese, Baystate Health nonprofit egészségügyi vállalat kutatásvezetője.

Drogos donorok

Tavaly rekordszámú, 33600 szervátültetést végeztek az Egyesült Államokban. Ez 9 százalékos emelkedést jelent 2015-höz, és több mint 20 százalékosat 2012-höz képest. A növekedést több tényező magyarázza.

Egyrészt egyre többen járulnak hozzá, hogy haláluk esetén felhasználhassák a szerveiket, ha azzal megmenthetik valaki más életét. Másrészt a technológia fejlődésével egyre tovább tarthatók életben a donorszervek az emberi testen kívül is. Az XVIVO technológiája ma már azt is lehetővé teszi, hogy az orvosok kisebb sérüléseket kezeljenek egy testből már eltávolított tüdőn.

A harmadik ok pedig az, hogy ma már korántsem olyan szigorúak a szabályok a lehetséges donorok kiválasztásánál, mint néhány évvel ezelőtt. Régebben alapból kizárták a donorlistákról azokat, akik valamilyen vér útján terjedő betegség kockázatát hordozták, szív-, vagy tüdőelégtelenségben, illetve kábítószer-túladagolásban haltak meg. A transzplantációt végző orvosok ma már minden egyes esetet külön megvizsgálnak, és az eredmények alapján döntik el, hogy alkalmas-e egy szerv átültetésre, vagy sem.

Nem nehéz észrevenni, hogy a szervátültetések száma együtt növekszik a túladagolásos halálesetek számával.

A New England-i régióban, ahol a legdrámaibb mértékben, 900 százalékkal nőtt a transzpalntációk száma, a donorok több mint negyede túladagolásban halt meg. Az államnak két problémára kellene megoldást találnia. Egyrészt enyhíteniük kellene ez egyre súlyosabb droghelyzeten, másrészt növelniük kellene az önkéntes szervdonorok számát.

Forrás: http://24.hu/kulfold/2017/01/12/megallithatatlanul-pusztit-a-heroinnal-szazszor-halalosabb-kabitoszer/

Vissza az általános hírekhez

Kapcsolatfelvételi űrlap

Enter CAPTCHA solution
Listen to audio CAPTCHA