Fotó galéria Letölthető dokumentumok Kérdések válaszok Tagok, szervezetek Rendezvénynaptár Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drog enciklopédia HERO-in lézer show HERO-in lézer show Drog enciklopédia HERO-in lézer show Drog enciklopédia főoldal Index Zuglói KEF a ZUGRádióban! Hallgassa Online! HERO-in lézer show
Felépülési térkép

Menőbb, mint a cigi vagy az alkohol: a magyar tinik ötöde drogozott már

A kutatásból kiderült, hogy a 9-10. évfolyamosok közel ötöde fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert.

A gyerekek tiniként kialakult baráti társasággal rendelkeznek, amelyekbe a szülőknek már nemigen van beleszólásuk. Elkezdődik a bandázások, a bulizások, az egymásnál alvások kora, és bizony van, amikor a választott barátok nem olyan hatással vannak rájuk, ami a szülőt teljes mértékben megnyugtatná. Az alábbi adatok pedig még inkább okot adnak az aggodalomra.

hazai tinik körében a 15 éves fiúk 41,2%-a és a 15 éves lányok 33,5%-a már legalább kétszer berúgott életében, az első cigarettát átlagosan 14 éves korukban szívják el a magyar fiatalok, az e-cigit a fiúk 60, a lányok 50%-a kipróbálta már - derült ki a ESPAD - European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs - kutatás felmérésében részt vevő, Magyarországról szóló tanulmánykötetből, amelyben az MTA-BCE Társadalomepidemiológiai Kutatócsoportja vett részt. A reprezentatív felmérésben 5766 kilencedik és tizedik évfolyamos diákot kérdeztek önbevallásos módszerrel.

A tinik ötöde fogyasztott már valamilyen tiltott szert

2019-ben a 9-10. osztályos tanulók 70,4%-a vélte úgy, hogy könnyen vagy nagyon könnyen tudna cigarettához hozzájutni, és 92,4%-uk fogyasztott már életében alkoholt. A megelőző 30 napban fogyasztók aránya 65,5%, a heti nagyobb rendszerességgel - havi hat vagy több alkalommal - fogyasztók aránya pedig 16,9% volt.

GettyImages-164640830

A kutatásból az is kiderült, hogy a 9-10. évfolyamosok közel ötöde - 18,7% - fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. A fogyasztók jelentős többsége többszöri fogyasztónak és nem csupán kísérletezőnek tekinthető: 34,8%-uk egy-kétszer fogyasztott tiltott szerek valamelyikéből, és 65,2%-uk három vagy több alkalommal használt már ilyet.

Marihuána és hasis az első helyen

A kannabisz szerepel az első helyen: a 9-10. évfolyamos diákok 13,7%-a fogyasztott a kérdezést megelőző évben marihuánát vagy hasist - a valaha fogyasztók 79%-a a kérdezést megelőző évben fogyasztott kannabiszt. Nyugtatót és altatót a megkérdezettek 8,7%-a szedett már be, alkoholt gyógyszerre pedig 8,3% ivott. Harmadik helyen közel holtversenyben a dizájnerdrog, amfetamin, ecstasy és szipuzás szerepel, 3% körüli prevalenciaértékekkel. A rangsorban utolsó helyen szerepel a mefedron, a heroin és a crack.

Forrás: https://femina.hu/gyerek/magyar-tinik-drogfogyasztas/

Vissza az általános hírekhez