Fotó galéria Letölthető dokumentumok Kérdések válaszok Tagok, szervezetek Rendezvénynaptár Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drog enciklopédia HERO-in lézer show HERO-in lézer show Drog enciklopédia HERO-in lézer show Drog enciklopédia főoldal Index Zuglói KEF a ZUGRádióban! Hallgassa Online! HERO-in lézer show RICO-törvénnyel a kábítószer kereskedelem ellen? 2017.07.04.

Ebben a hierarchikus rendszerben egyértelmű függőségi viszonyokat alakítottak ki. A családokat a főnökök vezették, minden főnök mellett egy tanácsadó dolgozott, aki közvetítői szerepet látott el a családok között, alattuk állt az alvezér. Ők irányították a kapitányokat, akik olyan magas beosztású maffia szövetségek voltak, akik önálló csapatot irányítottak az utcákon, általában egy-egy körzet vagy kerület tartozott a fennhatóságuk alá. A hierarchia alsóbb szintjein álltak a katonák, akik a legalacsonyabb rangú beavatott maffiatagok voltak, ők irányították az utcán dolgozó maffiaszövetségeket, segítőket, akiknek a legtöbb vér és bűn tapadt a kezükhöz.


A kapitányok és a vezetők megbuktatásának nehézségét az adta, hogy több hatalmi szint választotta el őket az utcán tevékenykedő bűnözőktől, így szinte lehetetlen volt az egyes bűncselekmények vezérekre, alvezérekre, tanácsadókra és kapitányokra történő bizonyítása.


A maffia elleni harcban és a szervezet felszámolásában Giuliani számára az áttörést a RICO-törvényben rejlő lehetőségek felfedezése jelentette.


A RICO-törvényt (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations), azaz a zsarolással kapcsolatos, és korrupt szervezetek elleni szövetségi törvényt 1970-ben Richard Nixon fogadta el és ezzel háborút indított az olasz-amerikai maffia ellen. Az azóta eltelt időben a törvényt kiterjesztették, már számos területen alkalmazták a korrupt rendőri szervektől egészen az utcai bandák elleni küzdelemig.


Az Egyesült Államok Alkotmányának 18. cikkelye nevesíti azon tevékenységeket, melyek a RICO-törvény alkalmazásával büntethetők: tiltott szerencsejáték, gyilkosság, emberrablás, zsarolás, gyújtogatás, rablás, megvesztegetés, hamisítás, lopás, sikkasztás, csalás, értékpapír-csalás, pénzmosás, külföldi állampolgárok illegális beutaztatása, terrorizmus, kábítószer-kereskedelem és kábítószer-hálózatok működtetése.


A RICO-törvény leglényegesebb eleme - ami alkalmassá teszi arra, hogy a közvetlen cselekménnyel nem vádolható, a bűnszervezet magasabb szintjén álló vezetők is büntethetőek legyenek - az, hogy a törvény alapján nem szükséges minden egyes bűncselekmény konkrét igazolása, elegendő csupán annak feltárása és bizonyítása, hogy a nevezett személyek tagjai az adott bűnszervezetnek. A bűnszervezetben való tagság bizonyítása vagy a fent nevezett cselekmények elkövetése 20 évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálható a RICO-törvény alapján.


A törvény másik fontos jellemzője, hogy a bírósági bizonyítást követően a kormányzat automatikusan megszüntetheti az elítélt minden érdekeltségét a szervezetben. Tehát nem csak az elítéltek veszítik el minden vagyonukat és tulajdonukat, hanem azok a személyek is, akik velük bizonyíthatóan kapcsolatban álltak, még akkor is, ha ők a bűncselekmények közvetlen elkövetésével nem vádolhatók. Ennek eredménye pedig az, hogy nem csupán az alacsonyabb szinteken álló bűnözők szankcionálhatók, hanem a RICO-törvény alkalmazásával a szervezet vezetése is komolyan megzavarodhat, így hatalmi és pénzügyi űr keletkezhet.


A RICO-törvény az Egyesült Államokban már bizonyította alkalmazhatóságát és eredményesen járult hozzá a szervezett bűnözés elleni küzdelemhez. A legkülönfélébb bűncselekmények bűnvádi eljárásában alkalmazták sikeresen, mint például a Bizottság ügyben 1985-ben, a katolikus szexuális zaklatások ügyében 2016-ban vagy a közismert FIFA ügy kapcsán, melyben sikeresen bizonyították, hogy a vádlottak részt vettek azokban a megvesztegetésekben, melynek eredményeképp a 2018-as labdarúgó világbajnokság rendezési jogát Oroszország, míg a 2022-es világbajnokságét Katar nyerte el.


2012 decemberében ugyancsak a RICO törvényt használták a szövetségi hatóságok, hogy a Lélek Kerekei (Wheels of Souls) motoros banda hét tagját bíróság elé állítsák emberölésért, emberölésre irányuló előkészületért és más szervezett bűnözéssel összefüggő bűncselekményekért. Ugyanebben az évben a Pokol Angyalai (Hells Angels) dél-karolinai szervezetének 19 tagja ellen emeltek vádat a kábítószerrel és fegyverekkel kapcsolatos szabályok megszegése miatt.


A fenti példák jól demonstrálják, hogy egy ilyen jellegű törvény alkalmazásával Magyarországon is sikeresebben lehetne fellépni a szervezett bűnözői körök ellen elsősorban a kábítószer kereskedelem területén.


A hazai Nemzeti Drogellenes Stratégia három beavatkozási területen állapít meg célokat, fejlesztési irányokat:


- Egészségfejlesztés, kábítószer-megelőzés

- Kezelés, ellátás, felépülés

- Kínálatcsökkentés


A kábítószer-kínálat csökkentése érdekében kiemelten fontos a megfelelő büntetőjogi háttérszabályozás. Bár a jogszabályok jelenleg a zéró tolerancia elvét alkalmazzák, a szabályozók kizárólag a kereskedőkre és a termelőkre összpontosítanak. A zéró tolerancia rendszere akkor lenne teljes, ha olyan büntetőjogi környezet állna rendelkezésre, mely nem csupán a kereskedőkre és a termelőkre fókuszál, hanem a szervezetek tevékenységének komplett és átfogó felszámolására.


A Magyarországon alkalmazható büntetőjogi eszközök kiegészítéseként a RICO-törvény a XXI. század technikai lehetőségeinek kiaknázásával minden korábbinál hatékonyabb eszköz lehetne a kábítószer kereskedelemmel foglalkozó szervezetek, hálózatok maradéktalan és tartós felszámolásában.Vissza az általános hírekhez

Kapcsolatfelvételi űrlap

Enter CAPTCHA solution
Listen to audio CAPTCHA

2017-ben minden kétséget kizáróan az igazságszolgáltatás egyik legjelentősebb diadalának 30 éves évfordulóját ünnepeltük, hiszen az Egyesült Államokban 1987-ben

sikerrel zárult Rudolph Giuliani főügyész vádemelése a híres Bizottság-ügyben, melynek eredményeképp az olasz-amerikai maffia New York Bizottságának minden jelentős vezetője rács mögé került.


Az 1987. január 13-án született ítélet véget vetett a Cosa Nostra több évtizeden át tartó uralmának és a fél évszázadon keresztül megdönthetetlennek hitt szervezet vezetésében addig soha nem tapasztalt hatalmi káosz keletkezett.


A maffia felépítését 1931-ben a római légiók mintája szerint álmodta és szervezte meg Charles Luciano, ez biztosította a stratégiai alapot az évtizedeken keresztül történő zavartalan működéshez.