Fotó galéria Letölthető dokumentumok Kérdések válaszok Tagok, szervezetek Rendezvénynaptár Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drog enciklopédia HERO-in lézer show HERO-in lézer show Drog enciklopédia HERO-in lézer show Drog enciklopédia főoldal Index Zuglói KEF a ZUGRádióban! Hallgassa Online! HERO-in lézer show
Felépülési térkép

Ujjlenyomat-olvasás mondja meg, hogy fogyasztott-e kokaint

Érdekes megoldással válhat jobban szűrhetővé a drogfogyasztás a jövőben, ha tényleg beválik az angliai Surrey-i Egyetem ujjlenyomat-olvasásra alapuló kísérleti módszere. A teszt még kézmosás után is képes kimutatni a kokain maradványait az emberi bőrön, és képes különbséget tenni aközött is, hogy az illető fogyasztotta, vagy csak megérintette a drogot – írja a Phys.org.

Az egyetem kutatói a Nature szaklapban publikálták a tanulmányukat, melyben egy sor kísérlettel sikerült bebizonyítaniuk, hogy egyetlen ujjlenyomat segítségével teljesen fájdalommentesen, és nagyon pontosan lehet kimutatni a drog jelenlétét. Ez önmagában nem lenne óriási áttörés: évek óta dolgoznak már ilyen technológiákon a kutatók, az Intelligent Fingerprinting révén pedig jelenleg van is olyan ujjlenyomaton alapuló módszer, ami ugyanezen az elven észleli a drogokat.

Az ilyen teszteknél ugyanakkor különösen fontos, hogy különbséget tudjon tenni a fogyasztás és a drog érintése között, korábban ugyanis komoly problémát jelentett, hogy egy csomó olyan ember ujjhegyén is kimutatható volt a drog, aki saját bevallása szerint nem fogyasztott belőle. A most megjelent kutatásban bebizonyosodott, hogy ez az akadály is leküzdhető a nagy felbontású spektrometriás technológiának köszönhetően, de csak abban az esetben, ha az ujjlenyomatokat az alanyok kézmosás után adják.

A tanulmány elkészítése során a kutatócsoport

  • egyrészt olyan emberektől vett ujjlenyomatot, akik bevallották, hogy az elmúlt 24 órában kokaint fogyasztottak,
  • másrészt pedig olyanoktól, akik nem fogyasztottak a drogból, de a teszt előtt megérintették azt.

A kutatók mindkét csoport esetében kétszer vett mintát, alapos kézmosás előtt, és után. Az eredményeket összehasonlítva a kutatók újfent megállapították, hogy a kokain fogyasztásakor egy benzoilekgonin (BZE) nevű molekulát termel a szervezet, ez a molekula azonban azoknál nem mutatható ki, akik csak megérintették a kokaint. David Russell, az Intelligent Fingerprinting alapítója elmondta, hogy a kutatás alátámasztja az ő, kereskedelmi forgalomban több éve elérhető módszerüket.

Forrás: https://index.hu/techtud/2020/02/09/kokain-ujjlenyomat-kutatas-teszt/

Vissza az általános hírekhez