Fotó galéria Letölthető dokumentumok Kérdések válaszok Tagok, szervezetek Rendezvénynaptár Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drog enciklopédia HERO-in lézer show HERO-in lézer show Drog enciklopédia HERO-in lézer show Drog enciklopédia főoldal Index Zuglói KEF a ZUGRádióban! Hallgassa Online! HERO-in lézer show
Felépülési térkép

Zacher Gábor elmondta, szerinte miért van a magyaroknak alkohol- és drogproblémája

Zacher Gábor, jelenleg mentőorvosként dolgozó toxikológus elmondta, szerint az érvényes kormányzati alkohol- és drogstratégia hiánya jelentős mértékben hozzájárul a magyar társadalom ilyen jellegű problémáihoz.

Zacher az Indexnek adott nyilatkozatában fogalmazott úgy, hogy a járványügyi korlátozások „nem oldották meg” a társadalom alkohol- és drogproblémáit, ráadásul a bezártság miatt meg is nőtt ezen szerek használata. „Az embereknek tele van a töke a több hónapos bezártsággal” – mondta.

Mint mondta, az eddig érvényes magyar kábítószer-stratégia 2020. december 31-én évült el, míg alkoholstratégiánk „sosem volt”. Zacher szerint a drogstratégiából ráadásul nem valósult meg semmi, meglátása szerint kormányzati oldalról történt hiba az erőforrások elosztása során.

Példát is mondott: a rendelkezésre álló költségek 70 százalékát a rendőrségi-szakértői munkára különítik el, míg 30 százalék megy csak prevencióra. Eközben a szomszédos Szlovéniában pont fordítva van ez a helyzet, ugyanis 80 százalék megy prevencióra, míg a maradék pénz kerül a rendőrséghez.

„Ezt a problémát nem a büntető törvénykönyv fogja megoldani” – emelte ki Zacher, majd hozzátette, hogy Magyarországon leginkább az őszinte kommunikáció hiányzik e témában. Példaként felhozta, hogy hazánkban nem beszélnek a marihuána orvosi felhasználásának lehetőségéről, holott úgy véli, ha már egy onkológus vezeti az egészségügyet, akkor legalább párbeszédnek kellene lennie.

Zacher az alkoholproblémára is kitért, melynek kapcsán megjegyzi, szintén politikai-kommunikációs okai vannak. „Amíg a pálinkafőzdék Orbán Viktor szövetségesei, nem számíthatunk alkoholstratégiára, de alig van kontroll az italok hirdetésében is” – mondta a toxikológus.

Az utóbbira kiemelte a televíziós reklámokat, melyek úgy véli Magyarországon az alkoholfogyasztást úgy reklámozzák, mint életérzést. Zacher úgy véli, némileg indokolatlan, hogy dohányárut nem lehet reklámozni, alkoholt meg igen, miközben közel ugyanannyi áldozatot szednek.

Forrás: https://liner.hu/zacher-gabor-elmondta-szerinte-miert-van-a-magyaroknak-alkohol-es-drogproblemaja/

Vissza az általános hírekhez