Fotó galéria Letölthető dokumentumok Kérdések válaszok Tagok, szervezetek Rendezvénynaptár Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drog enciklopédia HERO-in lézer show HERO-in lézer show Drog enciklopédia HERO-in lézer show Drog enciklopédia főoldal Index Zuglói KEF a ZUGRádióban! Hallgassa Online! HERO-in lézer show
Felépülési térkép

A függőség megelőzése közös ügy

A Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) második alkalommal rendezte meg a Párbeszéd a függőségről című konferenciát, amely a szülők, a pedagógusok, a szakemberek és a gyerekek közös eszmecseréje. A május 29-i programon a zuglói kábítószerhelyzetről, a megelőzésről tartottak előadásokat, és interaktív műhelymunka keretein belül beszélgettek a szülők, a család, valamint a pedagógusok szerepéről.

Tavaly 14 fiatalkorú ellen indult büntetőeljárás szerfogyasztás miatt – hangzott el a kerület rendőrkapitányának előadásában. Váradi Attila rendőr alezredes elmondta, hogy a fiatalkorúak 90 százalékánál eredményes az elterelés, legtöbbször eseti szerhasználókról van szó, akik megbánják, szégyellik tettüket. Arra is rávilágított, hogy Zuglóban nincsenek olyan helyek, amelyekre jellemző lenne a szerhasználat, a kerületben leginkább a tömegközlekedési útvonalakon (1-es villamos, 2-es metró) jelennek meg a fogyasztók, továbbá a parkokban, ahol leggyakrabban az átutazók használják a kábítószert. A jelenlévők a főkapitányság által készített, A drogfogyasztás megelőzésének lehetőségei című kisfilmet is megnézték, majd Sebőkné Barad Márta rendőr törzszászlós beszélt a fiatalok által preferált szerekről.

A kerületi prevencióval a Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány szakmai vezetője foglalkozott részletesen, a 2016-ban az önkormányzat támogatásával indult gyerek és ifjúsági addiktológiai ellátást ismertette a résztvevőkkel. Nyíri Noémi hangsúlyozta, a szerhasználat egy tünet, a megoldáson a családnak közösen kell dolgoznia, a gyerekeket pedig nem lehet egyből rehabilitációs intézetbe küldeni, előtte előgondozásra, motiválásra van szükség.

A függőségek pszichológiai hátteréről dr. Bazsika Erzsébet megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos, az Egészségporta Egyesület alapító tagja tartott előadást. Nagy hangsúlyt fektetett a személyiségfejlesztésre, amit már óvodában el kell kezdeni, de felhívta a figyelmet a védőfaktorokra is, amelyek a család, az iskola és a szabadidő hasznos eltöltése.

A Zuglói Civil Házban megtartott konferencián mások mellett részt vett Szabó Rebeka és Hajdu Flórián alpolgármester is. Sokacz Anikó, a Zuglói KEF elnöke azt mondta, a tavaly elindított program célja, hogy összekovácsolja az érintetteket, a kerületben működő civil szervezeteket, információt és segítséget nyújtsanak a szülőknek és a pedagógusoknak.

Az előadásokat követően délután dr. Hada Zsuzsanna pszichiáter vezetésével interaktív műhelymunkán vehettek részt az érdeklődők.

Forrás: https://www.zuglo.hu/a-fuggoseg-megelozese-kozos-ugy/

Vissza a zuglói hírekhez

Kapcsolatfelvételi űrlap

Enter CAPTCHA solution
Listen to audio CAPTCHA