Fotó galéria Letölthető dokumentumok Kérdések válaszok Tagok, szervezetek Rendezvénynaptár Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Drog enciklopédia HERO-in lézer show HERO-in lézer show Drog enciklopédia HERO-in lézer show Drog enciklopédia főoldal Index Zuglói KEF a ZUGRádióban! Hallgassa Online! HERO-in lézer show
Felépülési térkép

Több a drogfüggő az elit iskolák diákjai között

Azok a diákok, akik jómódú családokból jönnek és elit iskolákba járnak, nem feltétlenül számítanak védettnek, ha drogfüggőségről van szó.

Sőt, az ő helyzetük többnyire rosszabb: az elit magániskolák diákjai felnőttként nagyobb eséllyel lesznek különféle függőségek rabjai, mint a kevésbé elit intézményekből kikerülők.

„Ijesztően magas arányban találtunk drog- és alkoholfüggőséget ezeknek a fiatal felnőtteknek a körében. Gyakori, hogy részegségig isznak, marihuánát fogyasztanak, de a keménydrogok is nagyobb arányban jelennek meg náluk, hiszen nincs anyagi akadálya beszerzésüknek” – fogalmaz a kutatást vezető Suniya Luthar, az Arizona State University munkatársa.

A kutatás során a szakember különböző elitiskolák több mint 500 diákját vizsgálták: először tizenkettedikes korukban, majd a főiskola négy éve alatt, végül pedig 23 és 27 éves korukban.

„A nők körében 19-24 százalékos alkohol- és drogfüggőséget találtunk 26 éves korra, míg ez a szám férfiaknál 23 és 40 százalék között alakul. Ezek a számok a nemzeti normánál kétszer, illetve háromszor magasabb értékek” – teszi hozzá Luthar.

A szakember szerint paradox helyzetnek tűnik, de épp ezek a kimondottan privilegizált helyzetben lévő, jó családból származó fiatalok vannak a leginkább kitéve az az alkohol- és drogfogyasztás veszélyeinek, hiszen a több szabadidő és bő anyagi forrás e szempontból sebezhetővé teszi őket.

Forrás: https://ragazze.hu/tobb-a-drogfuggo-az-elit-iskolak-diakjai-kozott-7011

Vissza az általános hírekhez