A tudatosság lehet a kulcs

Internetjogász, pszichológus, mentálhigiénés szakemberek tartottak előadást a Biztonságosan, boldogan az internet világában című, a Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által szervezett IX. szakmai konferencián.

 

Egyperces tisztelgéssel kezdődött a program – a résztvevők a nemrégiben elhunyt Hada Zsuzsanna facilitátor előtt tisztelegtek. Sokacz Anikó, a helyi KEF elnöke méltatta a szakembert, akivel 2 évvel ezelőtt kezdték el a sorozatot. Az országos konferenciáról kiderült, hogy értékes útmutatást, támaszt ad a szakembereknek, lehetőséget nyújt a jó gyakorlatok átadására.

Horváth Csaba polgármester köszöntőjében rámutatott, a digitalizáció újabb és újabb témát ad, egyszerre áldás és átok, hiszen – mint fogalmazott – a fiatalok nem feltétlenül kezelik a helyén a tartalmakat. Véleménye szerint meg kell találni az egyensúlyt.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ drogmegelőzési programok osztályának vezetője, Majzik Balázs rámutatott, Zugló gondos gazdája a kezdeményezésnek, és fontos, hogy a legális szerekkel, mint például az alkohollal, és a szintén függőséget okozó digitalizációval is foglalkozzanak a szakemberek. Azt mondta, kerek egésszé, mentálisan és a fizikailag is egészségesnek kell nevelni a fiatalokat.

Miskolczi Tamás, az EgészségPorta Egyesület elnöke kiemelte, sokat kell tennünk magunk és mások boldogságáért, valamint kiemelt figyelmet kell szentelni a tudatosságnak, eszközt, tudást, mérlegelési lehetőséget kell adni az embereknek.

A köszöntők után interaktív előadás következett, Baracsi Katalin internetjogász beszélt a digitális aktualitásokról, mellékhatásokról. Egyebek mellett arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a közösségi oldalak nem családi fotóalbumok, de hangsúlyos szerepet kapott az online bántalmazás is.

Arról, hogy hogyan lehetünk boldogabbak, Barta Luca, a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda pszichológusa beszélt. Az elméleti ismeretek átadása mellett gyakorlati tippeket is adott. Írhatunk például hálanaplót, gyakorolhatjuk a jelentudatosságot, az öngondoskodást, az önegyüttérzést, és  célok kitűzése is elengedhetetlen.

A Békés Iskolák Programot Adler Katalin, a Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft. prevenciós koordinátora ismertette. A célunk az, hogy a szemlélők védelmezővé váljanak – hangzott el az elődadásában.

A konferencia, amelyen mások mellett részt vett Hajdu Flórián alpolgármester is, interaktív előadással zárult: Kulcsár Krisztina és a Kóti Réka, az EgészségPorta Egyesület szakemberei hangsúlyozták, fontos, hogy eszközt adjanak a gyerekek, a pedagógusok és a szülők kezébe. A programra megtelt a házasságkötő terem, a jelenlévők párhuzamot vontak egy torta és az internethasználat között. Boldogságtermelés, mézesmadzag, önjutalmazás, mázas, tudatosság – egyebek mellett ezeket a szavakat mondták, a konklúzió pedig a tudatosság.

 

Forrás: https://zglmedia.hu/a-tudatossag-lehet-a-kulcs/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük