Közösen eredményesebb a prevenció

Továbbra is a “közös gondolkodás, helyi cselekvés” mottó vezérelte az kábítószerügyi egyeztető fórumok országos konferenciáját, szám szerint a nyolcadikat. A programot ezúttal is a Zuglói KEF és a kerületi EgészségPorta Egyesület szervezte.

A drogprevenció terén végzett munkát szélmalomharcnak is nevezhetnénk – kezdte köszöntőjét Horváth Csaba polgármester a május 4-én megtartott programon, amelyen több budapesti és vidéki szakmai szervezet vett részt személyesen, többen pedig online kapcsolódtak be. A polgármester a helyi közélet részének nevezte a helyi KEF-et, amelyben elkötelezett szakemberek segítik a munkát. Horváth Csaba bízik abban, a hogy függőségekkel – legyen az kábítószer, alkohol, dohányzás – kapcsolatos problémák végül csak egy rossz emlék marad.

Majzik Balázs, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Drogmegelőzési Programok Osztályának vezetője rámutatott a prevencióban, a problémakezelésben részt vevő szervezetek közös gondolkodásának fontosságára, arra, hogy együtt keressék a megoldást. A Zuglói KEF-fel kapcsolatban rámutatott, nagyon jól, hatékonyan működik, ami a tapasztalataik szerint azt mutatja, hogy az önkormányzat is komolyan veszi a problémát, támogatja a szakmai munkát. Mint fogalmazott, a prevenciós tevékenység eredményét nehéz lemérni, de rendkívül fontos a szemléletformálás az egyén és a közösség szintjén is.

Miskolczi Tamás EgészségPorta vezetője beszédében nehéz harcnak nevezte a civil szervezetek munkáját, ami rengeteg energiát, munkát, odaadást igényel, ugyanakkor optimistának kell lenniük – mint fogalmazott – abban a bizonyos pohárban csak pár csepp folyadék van, amire azt kell mondaniuk, hogy az már valamilyen eredmény.

A program a Zuglói Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által kiírt Tőled is függ! pályázatára beérkezett legjobb öt kisfilmet láthatták a résztvevők, akik szavaztak is. Nekik a Kricky Gábor által készített tetszett legjobban, Gábor alkotása azt vázolta, hogy egy drogvásárlásra készülő fiatal fiú hogyan választja inkább azt, hogy felhívja az édesanyját.

A kerületi KEF vezetője, Sokacz Anikó ‘Az együttműködés lehetőségei a prevencióban’ című előadásában ismertette azt a kutatási anyagot, amely a Budapesti KEF drogstratégiájának alapja lesz, s amiben példaként megemlítették a Zuglói szakemberek tevékenységét is. Sokacz Anikó lapunknak elmondta,  közösség és egyén, vagyis a Köz+Te Együttműködés keretein belül készül majd egy tudástár, ami minden országos konferencia alkalmával bővül.

A hagyományokhoz hűen a program most is a Hada Zsuzsanna pszichológus, facilitátor vezetésével zajló open space fórummal zárult.

 

Teljes cikk és forrás: https://zglmedia.hu/kozosen-eredmenyesebb-a-prevencio/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük