Új honlap a gyerekekért az önkormányzat támogatásával

Hegyinfo.hu névvel honlapot hoztak létre a Hálózati Együttműködés a Zuglói Gyermekekért (HEGY) partnerszervezetei. Az interneten már elérhető portál egyszerre kíván a XIV. kerületi szülőknek tájékoztatást nyújtani és a városrész tizennyolc év alatti ifjúságával foglalkozó gyakorlati szakembereinek fórumot teremteni.

A portál üzemeltetési költségeit a városvezetés tavalyi határozata értelmében a XIV. kerületi önkormányzat fedezi. A Hegyinfo.hu-ról szóló előterjesztést Sokacz Anikó önkormányzati képviselő, civil és nemzetiségi tanácsnok terjesztette a testület elé. Mint elmondta, szülőként és pedagógusként, és természetesen a napi munkájában is egyre inkább szükségesnek látta egy olyan integratív tájékoztatási eszköz megteremtését, amely átfogja a gyermekek sorsára befolyással bíró számos zuglói szervezet tevékenységét. Véleménye szerint a társadalmi folyamatok újabb és újabb, bonyolult és összetett feladatokat rónak a gyermekekért felelős intézményekre, kezdve például a már az általános iskolások körében megjelenő drogfogyasztással, folytatva a sort a helytelen internethasználat miatt megsokasodó viselkedésproblémás fiatalokkal, az elszaporodó  családi konfliktusokkal. Ezek orvoslása, illetve megelőzése, a prevenció több szervezet együttes beavatkozását igényli, ami viszont csak akkor lehet hatékony, ha a különféle szervezetek munkatársai ismerik egymás tevékenységét és kialakul közöttük a személyes munkakapcsolat is. A szülők számára szintén hasznos az új oldal, mert  ha esetleg egy nagyobb szervezet szolgáltatásait nem érik el azonnal, segítségével információt kaphatnak arról, hogy gondjaikkal melyik másik, hasonló feladatkörű intézményhez vagy civilszervezethez fordulhatnak. Sokacz Anikó azt reméli, hogy egyre többen fognak az együttműködési hálózat részeseivé válni, és a HEGY a honlapjával együtt hamarosan a zuglói közélet egyik meghatározó szereplője, tényezője lesz.

A HEGY jelenleg közel harminc állami, önkormányzati, egyházi és civilszervezetet fűz egybe. Sándor Éva pszichológusnak, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XIV. kerületi Tagintézménye (FPSZ 14.) munkatársának, valamint Adler Katalinnak, a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) prevenciós koordinátorának felvetését, kezdeményezését magukévá tették a Zuglói Család-és Gyermekjóléti Központ (ZCSK) és a Benedek Elek EGYMI szakirányú dolgozói, és így az említett négy intézmény alapította meg az együttműködési hálózatot, amelyhez az első tanácskozása idejére, 2018 őszére további zuglói intézmények csatlakoztak.

A ZKNP szervezte konferencián az egybegyűlteket az a közös tapasztalat, felismerés vezérelte, hogy csakis a gyermekekkel foglalkozó, az ifjúság jólétéért tevékenykedő állami, önkormányzati intézmények, egyházi és civilszervezetek szakembereinek összehangolt, a hagyományos gyermekvédelmi teendőkön túlmutató munkája révén lehet érdemlegesen javítani a zuglói fiatalok helyzetén. Ehhez viszont nélkülözhetetlennek tartották a hatáskörileg elkülönült intézmények munkatársai közötti folyamatos párbeszédet, egymás megismerését, az állandó információcserét és az intenzív szakmai kapcsolatot, a bürokratikus akadályok leküzdését, a gyors ügyintézést, az azonnali beavatkozás lehetőségének a megteremtését, amikor egy kiskorú veszélyhelyzetbe kerül. Mindezek megvalósításáért hozták létre HEGY néven az együttműködés keretét. Az összejövetelen két munkacsoport alakult, az egyik a problémás viselkedésű gyermekek és családi környezetük helyzetén kívánt segíteni, a másik az intézmények közötti kommunikáció javítását tűzte ki célul. Ezeket a törekvéseket szolgálja a Hegyinfo.hu.

A lap informatikai, technikai működtetését, a webes felület grafikai kezelését, arculatának kialakítását, a tartalmak feltöltését a ZKNP végzi. A webes felületről elérhető intézmények adatbázisát Rózsa Magdolna, a ZCSK munkatársa állította össze.

A honlap tartalmi előkészítését Adler Katalin, a ZKNP prevenciós koordinátora szervezte. Mint elmondta, olyan platformot szeretnének kialakítani, amely teljeskörűen tájékoztatja a szülőket és a szakembereket a gyermekekkel foglalkozó intézmények, szervezetek nevéről, elérhetőségéről, feladatköréről, programjáról. Ezen szolgáltató funkció mellett aktuális szakirányú hírek, információk, továbbá ingyenesen letölthető kiadványok, szöveges szakmai és jogi anyagok, videók is elérhetőek lesznek. A főbb rovatokat több altémára osztották. Így a viselkedésproblémás gyerekeket érintő tudnivalókra, a kortársbántalmazásra és a családon belüli erőszakra. A honlap főoldalán, közvetlenül a címsor alatt kapott helyet a megoldáskereső alkalmazás, amelynek szövegdobozába a megfelelő kulcsszavakat gépelve az érdeklődő térképes eligazítást kap arról, hogy gondjaival melyik intézményhez fordulhat, hol és kitől kérhet segítséget.

Bár a honlap tartalmi kialakítása, az anyagok feltöltése még folyamatban van, és a programok időpontjának megjelenítése sem lehetséges a koronavírus-járvány keltette bizonytalanság miatt, a helyi szervezetek hiánypótlónak, előremutatónak tartják a Hegyinfo.hu létrejöttét a visszajelzéseik alapján – mondta Adler Katalin, akitől azt is megtudtuk, hogy az országos kitekintésű, a zuglóiak számára szintén elérhető Ökomenikus Segélyszervezet és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány is üdvözölte a kezdeményezésüket.

További együttműködő partnerek jelentkezését az info@hegyinfo.hu e-mail címre várják a szervezők.

Forrás: https://www.zknp.hu/uj-honlap-a-zugloi-gyerekekert-az-onkormanyzat-tamogatasaval/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük